Domov > Nasveti in komentarji > Vprašanja strokovnjakom

Vprašanja strokovnjakom

Morda vas muči kakšno vprašanje, na katerega še niste dobili zadovoljivega odgovora. Lahko ga zastavite nam in za vas bomo poiskali pri ustreznem strokovnjaku odgovor. Če želite, lahko tudi sami napišete, od katerega strokovnjaka bi radi informacijo.

Če boste dovolili objavo odgovora na spletnih straneh, pa boste pomagali še drugim, ki imajo podobna vprašanja. Odgovore lahko dobite za tri sklope vprašanj.

Mami po odstranitvi dojke zaradi raka in hormonski terapiji redno opravljajo mamografijo, ter preiskavo krvi z biokemijo in markerji. Kakšne so možnosti ponovitve raka in ali je poleg omenjenih vsakoletnih preiskav priporočljivo opraviti še kakšno dodatno preiskavo, ki bi prej nakazala na morebitne spremembe?

Glede sledenja ponovitve bolezni je povsem dovolj da gospa 1x letno opravi kliničen pregled in osnovne krvne priskave. Ker pa imajo bolnice z rakom ene dojke višje tveganje za pojav novega raka dojk na isti ali drugi strani, je zelo pomembno, da redno, 1x letno opravi mamografijo.
Z preiskavami se eventuelne ponovitve raka ne da preprečiti. Zelo pomembno je ustrezno dopolnilno zdravljenje in ustrezen življenski slog. Vse več je dokazov, da prekomerna telesna teža in telesna neaktivnost značilno zvišata tveganje za ponovitev bolezni. Zato se priporoča vzdrževanje normalne telesne teže in telesna aktivnost.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Hčerka je po odstranitvi malignega melanoma in bezgavk leve roke dobila biološka zdravila in navodila za redne konrole. Trenutno je vredu, tumorski marker stoji. Zanima me, če je tumorski marker dovolj zanesljiv pokazatelj ponovitve bolezni in kakšne so možnosti popolne ozdravitve?

Tumorski marker ni idealen in vsemogočen test, vendar je najboljše, kar imamo za sledenje bolnikov z melanomom. V primeru ponovitve bolezni, tumorski marker to v večini primerov prvi pokaže. Verjetnost ponovitve je največja prva tri leta, nato pa strmo pade. Po petih letih od začetka zdravljenja lahko že z veliko verjetnostjo (nad 90%) govorimo o ozdravitvi.

doc. dr. Marko Hočevar, dr. med.

Pred 1 letom sem bila operirana zaradi endometrioze, odstranili so mi maternico (brez materničnega vratu) in levi jajčnik. Sedaj se mi na 2–3 mesece pojavlja rjavkast izcedek, pri polnem črevesju imam močne bolečine. Zakaj imam vse hujše bolečine in močno zaprtje?

Rjavkast izcedek je najverjetneje posledica hormonskega delovanja ostanka maternice oz. materničnega vratu na sluznico. Ker maternični vrat ni bil odstranjen, so potrebni redni preventivni odvzemi brisov materničnega vratu tudi v prihodnje. Bolečine pri odvajanju blata so verjetno posledica zarastlin in endometrioze, saj se posamezna žarišča lahko pojavijo tudi zunaj maternice. Če se težave z odvajanjem blata ne bodo umirile, pojdite na pregled k proktologu.

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Star sem 71 let, diagnoza: adenokarcinom prostate Gleason 6, G2. Ob kontrolah po operaciji je bil PSA 0,0. Ali sem lahko pomirjen glede raka. Bojim se, da bi izbil kje drugje, saj se PSA nanaša samo na prostato. Ali sem upravičen do kakih preiskav? Urolog me je naročil na kontrolo PSA čez eno leto. Mama mi je umrla zaradi raka na debelem črevesu.

Zaradi ca prostate Gleason 6, G2 ste bili operirani, kar je absolutno zadostno zdravljenje za prognostično ugoden tip raka. Ta rak ni povezan s kako drugo vrsto raka, tako da zaradi raka prostate, ki je najverjetneje že pozdravljen, NISTE bolj ogroženi. Če želite preventiven pregled glede raka debelega črevesa, se pogovorite s svojim izbranim zdravnikom o možnosti vključitve v program SVIT. Sicer pa ni drugega presejalnega programa za raka. Svetujem, da se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vas najbolje pozna in bo, glede na konkretne nevarnostne dejavnike za raka, najbolje znal svetovati (npr. UZ trebuha, RTG prsnega koša, specifične krvne/urinske preiskave itd).

dr. Breda Škrbinc, dr. med.

Po operaciji dojke desno sem bila še 25 x obsevana. Po 10 mesecih imam še vedno težave s pljuči (zadihanost, bolečine še posebej ob naporih in vremenskih spremembah). Ali lahko pričakujem izboljšanje? Ali se naj kar sprijaznim s takšnim stanjem?

Seveda je možno, da so vaše težave povezane z obsevanjem. Zaradi ukrivljenosti prsnega koša je običajno obsevan tudi manjši del pljučnega tkiva. Pred odgovorom ali so spremembe na pljučih, opisane na rtg-sliki, res posledica obsevanja, pa bi bilo potrebno preveriti obsevalni načrt - delež obsevanega pljučnega tkiva in s kako visoko dozo je bilo obsevano. Za drugi dokaz, da je vzrok vašim težavam obsevanje, bi služila primerjava rtg-posnetka s tistim pred pričetkom zdravljenja z obsevanjem. In še: pri diagnostiki poobsevalne okvare pljuč ima prednost CT-preiskava pred rtg-posnetkom. Pri vrednotenju obsevalne poškodbe je potrebno vedeti, da lahko toleranco pljuč na obsevanje zmanjša prejemanje kemoterapije, kar pomeni, da je pri bolnikih, zdravljenih tudi s kemoterapijo, okvara pljuč po obsevanju večja kot bi bila, če bi bili samo obsevani.

Težave, ki jih opisujete, se skladajo s pnevmonitisom - vnetjem pljuč, ki običajno nastopi 6 mesecev po zaključku zdravljenja z obsevanjem. Na mestu pnevmonitisa se postopno razvije brazgotinjenje (fibroza). Ali so z obsevanjem povzročene spremembe v pljučih tudi simptomatske (bolniku povzročajo težave) pa je odvisno od volumna pljuč v obsevalnem polju in obsevalne doze. Pnevmonitis poteka z neznačilnimi simptomi, kot so kašelj, težka sapa, občutek teže v prsih, tudi bolečina. Zdravljenje je simptomatsko. Izboljšanje stanja je odvisno od resnosti okvare.

doc. dr. Primož Strojan, dr. med.

Moj oče (64) je bil operiran zaradi adenokarcinoma danke. Predoperativno je bil na obsevan in imel kemoterapijo s Xelodo. Naredili so sprednjo resekcijo danke in ekstramukozno koloplastiko. Doma so se začele težave - zaradi retence urina so mu vstavili kateter, stalne bolečine v operiranem področju, težave z odvajanjem blata - večkrat na dan, zelo redko, malo, z občutkom, da se ne izprazni. Zanima ga, ali so to normalne težave po posegu oz. na kaj mora biti pozoren?

Takšne težave sodijo v t.i. "postresekcijski sindrom danke" (sindrom pomeni skupino simptomov - težav, ki so značilni za določeno bolezen) in se v večji ali manjši meri razvije pri 25-75% bolnikov. Kirurg odstrani del danke ali celotno danko, normalno pot odvajanja blata pa rekonstruira iz preostanka širokega črevesa, ki ga prišije na krn danke. Pri tem se lahko poškodujejo živci, ki urejajo delovanje mehurja in spolne funkcije. Glavni simptom poškodbe teh živcev je nezmožnost izpraznjenja mehurja, kar se je zgodilo pri vašemu očetu in so mu zato morali vstaviti kateter. Poškodbo teh živcev lahko povzroči tudi proces brazgotinjenja v medenici, ki lahko traja več mesecev. Težave so običajno prehodne in delovanje mehurja se sčasoma normalizira. Pri bolnikih, ki so bili operirani na Onkološkemu inštitutu, smo tudi opažali te težave, vendar so pri vseh spontano izzvenele. Dokler se stanje ne popravi, mora bolnik imeti kateter. Najdaljša kateterizacija je trajala dobre 3 mesece. 

Drugi problem, za katerega je odgovorno brazgotinjenje v mali medenici, so težave pri odvajanju blata (pogosto odvajanje manjših količin blata, nezmožnost popolne izpraznitve, občutek, da blato zastaja). Med procesom brazgotinjenja je namreč prišita danka vedno močneje vklenjena med brazgotine in se zato spremeni v ozko in neelastično cev, ki nima lastne moči iztiskanja blata. To je vzrok vseh omenjenih težav. Bolnik odvaja blato le takrat, kadar se pred zoženim delom danke nabere večja količina blata, ki potisne naprej zaostalo blato. Kirurgi se zavedamo tega problema, ki ga bolj ali manj uspešno preprečujemo s postopki, kot je na primer ekstramukozna koloplastika - kar je bilo narejeno pri vašem očetu. Nobena od teh metod pa ne zagotavlja, da bolnik ne bo imel težav. Žal ni veliko možnosti za korekcijo. Možna rešitev je balonska dilatacija (širitev) zoženega mesta ali anastomoze, izvedljivost dilatacije pa je odvisna od konkretnih okoliščin. Najbolj so težave izražene približno 1 mesec po operaciji, kasneje manj. Možni vzrok za nastanek teh težav so tudi poškodbe črevesja zaradi kemoterapije in obsevanja.

Tretji problem, ki ga navajate (bolečine v področju anusa), je lahko posledica analne razpoke, ki lahko nastane zaradi uporabe samodejnega spenjalnika. Bolečino pa lahko povzročijo tudi pooperacijske spremembe na trtici, kot tudi še vrsta drugih vzrokov.

Problem, ki ga ima vaš oče, je kompleksen, zato priporočam, da se posvetujete z njegovim kirurgom.

mag. Ibrahim Edhemović, dr. med.

Pri 26. letih so mi odkrili raka materničnega vratu. Vzrok naj bi bilo dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tabletk – to sem slišala tudi od strokovnih delavcev. Seveda moj zdravnik zanika tako povezavo in mi svetuje nadaljnje jemanje, kar se meni ne zdi prav. Prosim za iskren odgovor.

Kontracepcijske tabletke lahko minimalno povečajo tveganje za nastanek raka materničnega vratu, vendar le pri ženskah, pri katerih je prisotna okužba s humanimi virusi papiloma (HPV) in šele po več kot 5. letih jemanja tabletk. Mednarodno strokovno stališče je, da uporabo tabletk priporočamo, ker je dobrobit zanesljive zaščite pred nosečnostjo veliko večja kot pa minimalno tveganje v določenih pogojih. Če ste bili že zdravljeni zaradi raka materničnega vratu (verjetno je šlo za zelo zgodaj odkrito bolezen ali celo predrakavo obliko, če vam maternice v sklopu zdravljenja niso odstranili), verjetno tudi HPV okužbe ni več (lahko napravite test HPV, da se prepričate), potem tudi uporaba kontracepcijskih tabletk ni vprašljiva. Ne vem ali ste že rodili oz. kakšni so drugi ginekološki podatki, ki jih pozna vaš ginekolog, da bi vam svetovala morda kakšno drugo kontracepcijo (lahko pa se za drugo kontracepcijo seveda odločite, če se ob jemanju tabletk ne počutite več varni - npr. kondom ali, če ste že rodili, IUD).

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj,dr. med.

Mama je imela zaradi raka operativno odstranjeno levo pljučno krilo. Čez 3 mesece so odkrili metastazo v glavi, jo uspešno operirali; konzilij je predlagal preventivno obsevanje glave. Po 1 mesecu ima precej težav s slabostjo, nima apetita. Ali je to obsevalni maček ali bolezen napreduje?

Kot kaže, je imela bolnica odstranjeno možgansko metastazo nedrobnoceličnega raka. Glede na verjetnost, da ta metastaza ni bila edina, pač pa so še manjše metastaze, tako majhne, da jih s slikovno diagnostiko ni bilo moč odkriti, je imela tudi obsevanje glave (v celoti 30 Gy in dodatek na ležišče, kjer je največja verjetnost posameznih celic). Vedeti moramo, da je nekaj sprememb v možganih pustila že metastaza, dodatno zdravljenje (operacija in obsevanje kakor tudi zdravljenje z zdravili, ki jih verjetno prejema) pa tudi ne prispeva k dobremu počutju. Obsevanje pušča za seboj akutne in tudi dolgotrajne učinke, ki lahko trajajo od 4 do 6 tednov. Na kontroli po obsevanju bodo ocenili njeno stanje in učinke ter predvideli nadaljnje postopke.

mag. Uroš Smrdel, dr. med.

Moj fant je zbolel za embrionalnim karcinomom testisa. Po operaciji je sledila kemoterapija - trije cikli po 5 dni. Seveda so bili stranski učinki kar hudi, med drugim tudi izguba las. Zanima me, kdaj začnejo ponovno rasti lasje in kaj se priporoča po kemoterapiji v smislu dopolnilne prehrane?

Lasje pričnejo rasti nekaj tednov po zaključeni kemoterapiji. Ponavadi zrastejo do tolikšne mere, da imajo moški normalno frizuro v treh mesecih. Med zdravljenjem raka in po njem se priporoča uživanje normalne, uravnotežene hrane. Ob kemoterapiji in neposredno po njej se prehranska dopolnila ne priporočajo, ker imajo lahko medsebojno delovanje z zdravili. Takšno medsebojno delovanje lahko učinek zdravil - kemoterapevtikov, citostatikov - ojača, kar vodi v hude neželene učinke ali pa oslabi, kar pomeni slabši učinek zdravil.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Dva meseca je minilo od operacije prostate, ki so jo z bezgavkami vred radikalno odstranili. Zanima me po kolikšnem času mi bo prenehal uhajati urin? Predvsem mi uhaja, ko hodim ali kaj delam. Ali bom sčasoma lahko kontrolirano uriniral in bom zopet potenten. Star sem 57 let.

Po operaciji prostate lahko pride do inkontinence (motenj uriniranja) in impotence. Motnje uriniranja, kot jih opisujete, se pojavijo pri ok. tretjini operiranih in so ponavadi trajne, enako velja za impotenco, ki je še nekoliko pogostejša. Glede impotence so sedaj na voljo zdravila, ki pa niso učinkovita pri vseh moških. Svetujem vam, da se o obeh težavah čim prej pogovorite s svojim urologom, če o tem nista govorila že pred operacijo.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Moj oče (60) ima raka na glasilkah, 28-krat je bil obsevan (z najmočnejšo dozo, brez kemoterapije).Tri do štiri dni po končanem obsevanju se je obsevan predel (predel adamovega jabolka) močno pordečil, koža je skorajda odpadla. Ima močne bolečine, tako da ne more spati in s težavo premika vrat. Zanima me, kako si naj te posledice obsevanja olajša. Prosim za čim več podatkov.

Vnetje kože po obsevanju (običajno pa že med obsevanjem) je običajna posledica te vrste zdravljenja. Res pa je, da je jakost kožne reakcije odvisna od številnih dejavnikov: velikosti dnevne doze, velikosti celokupne doze, velikosti obsevalnega polja, orientacije obsevalnih žarkov, jakosti žarkov, vrste kože itd.

Vrsta postopkov pri negi vnete kože je odvisna od jakosti vnetja.

  • Suha, luščeča se, rahlo pordela koža: posipanje z otroškim pudrom ali mazanje z nevtralno mastno kremo.
  • Vlažno vnetje z razjedami: obkladki iz kamilic ali s fiziološko raztopino, ustrezne kreme (predpiše zdravnik).

Na daljavo je nemogoče oceniti, kako resna je obsevalna poškodba, zato je prav, da tak bolnik obišče ambulanto osebnega zdravnika. V primeru zelo hude reakcije pa ambulanto za zdravljenje tumorjev ORL področja na Onkološkem inštitutu (OI), ki deluje vsako sredo med 8.00 in 15.00 uro. V zelo hudem primeru pa je edina možnost izreden pregled na OI, bodisi v dežurstvu bodisi tekom dopoldneva.

prof. dr. Primož Strojan, dr. med.

Pred enim letom sem končal zdravljenje (s kemo- in radioterapijo) sinonazalnega karcinoma leve nosne votline. Takrat sem bil ves "razmontiran"; sedaj se počutim super. Še zmeraj pa imam rahel občutek zvonjenja v ušesih. Ali mi lahko poveste kaj več o tem in mi svetujete.

Zvonjenje/šumenje v ušesih, ki se pojavlja po zdravljenju karcinoma v nosni votlini z obsevanjem ob sočasni kemoterapiji (običajno s cisplatinom), ali brez nje, ni neobičajna posledica agresivnega onkološkega zdravljenja. Vzrok je okvara v področju srednjega in notranjega ušesa, ki lahko napreduje tudi do okvare sluha, bodisi lažje bodisi težje stopnje oz. do popolne izgube sluha.

Verjetnost okvare sluha je odvisna od stanja sluha oziroma celotnega slušnega aparata pred pričetkom onkološkega zdravljenja, od doze prejetega obsevanja in od morebitne pridružene kemoterapije (vrste citostatika in njegove celokupne doze).

Obstajajo pa seveda tudi drugi razlogi za navedene težave, kot je kopičenje ušesnega masla v sluhovodu ali poapnenje žil (ki pa je spet lahko do neke mere posledica obsevanja).

V primeru težav, kot jih navajate, velja obiskati vašega radioterapevta, ki vas bo napotil na specialistični pregled k avdiologu. Le-ta vam bo na osnovi rezultatov opravljenih preiskav znal svetovati, kako in kaj.

doc. dr. Primož Strojan, dr. med.

Doslej sem bila že dvakrat zdravljena zaradi visoko malignega NeHodgkinovega limfoma, ki se je ponovil leto in pol po prvem zdravljenju. Sedaj nimam znakov limfoma, vendar me zanima, na kaj naj bom pozorna, da bom pravočasno ugotovila ponovitev limfoma?

Priporočamo vam, da si en- do dvakrat mesečno pretipate periferne bezgavčne lože (vrat s supraklavikularnimi kotanjami, pazduhi, dimlje) in hodite redno na predpisane preglede na Onkološki inštitut (kjer bomo v rednih razmikih poleg celotnega kliničnega pregleda opravili tudi ultrazvočne preiskave trebuha in rentgensko slikanje prsnih organov).

Bodite pozorni še na t. i. splošne (B) simptome limfoma – hujšanje (izguba več kot 10% teže v 6 mesecih), izrazito nočno potenje ali povišano temperaturo > 38 ° brez jasnega razloga (okužbe). Dolgotrajen dražeč kašelj ali dušenje oz. konstantne bolečine v trebuhu ravno tako zahtevajo čim prejšnji pregled pri zdravniku.

doc. dr. Barbara Jezeršek Novaković, dr. med

Po kemoterapiji so se mi močno znižale vrednosti levkocitov in hemoglobina. Ali lahko z dieto izboljšam krvno sliko?

Med posameznimi krogi kemoterapije je zaradi zmanjšane odpornosti in nizkih vrednosti levkocitov nevarnost okužbe zelo velika. Zato se izogibajte krajev, kjer se zadržuje veliko ljudi (kino dvorane), tudi tesnim kontaktom z vidno prehlajenimi ljudmi. Če pa prihajate v stik z njimi, priporočamo nošenje obrazne maske. S pestro prehrano, ki naj vsebuje dovolj svežega sadja in zelenjave, pa si boste zagotovili zadostno količino snovi, ki Vam bodo pomagale pri hitrejši obnovi krvnih celic.

Marjeta Stanovnik, dr. med.

Zastavite vprašanje:

Ime in priimek: E-mail: Izberite področje: Vprašanje:
5 krat = 15
Dovolim, da se vprašanje anonimno objavi na spletnih straneh
(c) Društvo onkoloških bolnikov slovenije | Pravna obvestila | Avtorji
Povečaj pisavo
Pomanjšaj pisavo
Natisni