Domov > Nasveti in komentarji > Vprašanja strokovnjakom

Vprašanja strokovnjakom

Morda vas muči kakšno vprašanje, na katerega še niste dobili zadovoljivega odgovora. Lahko ga zastavite nam in za vas bomo poiskali pri ustreznem strokovnjaku odgovor. Če želite, lahko tudi sami napišete, od katerega strokovnjaka bi radi informacijo.

Če boste dovolili objavo odgovora na spletnih straneh, pa boste pomagali še drugim, ki imajo podobna vprašanja. Odgovore lahko dobite za tri sklope vprašanj.

Mama je bila pred leti zdravljena zaradi raka dojke. Potem so se pojavile močne bolečine v zgornjem delu hrbta in roki na operirani strani. Izvidi so pokazali patološko kopičenje v cervikotorakalnem prehodu, v zg. torakalni hrbtenici in v 1. rebru. Ko so bolečine premočne jemlje Tramundin 100 mg. V roki ima mravljince, je mrzla in boli, dokler je ne ogreje. Ali je to res sekundarni kostni rak in kakšno je zdravljenje. Bojim, da bo kemoterapijo težko prenesla.

Pri vaši mami gre verjetno za zasevke raka dojke v kosteh. Zdravljenje je individualno, odvisno od številnih dejavnikov - starosti, splošnega stanja, razširjenosti bolezni, bioloških lastnosti prvotnega tumorja in odgovora na dosedanje zdravljenje. O priporočenem zdravljenju je možno presojati samo na podlagi dobrega poznavanja vseh teh dejavnikov. Prepričana sem, da gospa že ima dobrega specialista onkologa, ki bo znal izbrati zanjo najboljše zdravljenje.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Oče ima raka prostate s kostnimi metastzami. Začetni PSA je bil 120, ki je po uvedbi terapije z Bickamom in Bonefosom padel na 20. Po 9 mesecih je PSA narasel na 169. Oče se spet slabše počuti. Katera zdravila so še možna?

Gospod je trenutno specifično zdravljen s hormonsko terapijo s perifernim antiandrogenom (Bickmam) v kombinaciji z bisfosfonatom (Bonefos), slednjega prejema zaradi zasevkov v kosteh. Ob progresu bolezni mu bo njegov urolog uvedel dodatno hormonsko zdravljenje z LHRH agonistom. To so zdravila, ki jih bolniki prejemajo v obliki injekcij 1x mesečno ali 1× na 3 mesece.
Možna pa je tudi kirurška terapija - odstranitev obeh mod (bilateralna orhiektomija), ki je enostaven in neogrožujoč poseg.

dr. Breda Škrbinc, dr. med.

Pred šestimi leti sem bila operirana in zdravljena zaradi raka dojke (starost 33 let). Pred 3 meseci sem v isti dojki zatipala majhno bulico. Onkologinja pravi, da gre za aterom. Opravila ni nobenih preiskav. Katero preiskavo naj opravim, da bi se videlo, če je kaj narobe?

Če je vaša onkologinja dejala, da je aterom (cista lojnice), je verjetno temu res tako. Če pa obstaja kakšen dvom pa je za zanesljivo potrditev potrebna tankoigelna biopsija spremembe. Ultrazvočna preiskava in tumorski markerji pri razrešitvi tega vprašanja ne bi bistveno pripomogli. Glede na vašo starost mamografija ni smiselna, bolj pride v poštev magnetna resonanca ohranjene dojke.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Moj oče ima ca prostate. Vrednost PSA je bila 100, po tri mesečni terapiji z androkur 300 pa je 2,8. Kaj to pomeni? Mora s terapijo nadaljevati?

Vrednost PSA 100 ob diagnozi raka prostate a priori pomeni metastatsko bolezen, zato urolog ni predstavil druge možnosti, kot je hormonska terapija. Glede na padec vrednosti PSA je terapija zelo učinkovita. S tem zdravljenjem bo gospod nadaljeval, dokler bo učinkovito, kar pomeni, da bodo vrednosti PSA v upadanju ali mirovanju. Če pa bodo ponovno porasle, bo urolog hormonsko zdravljenje spremenil. Hormonsko zdravljenje metastatskega karcinoma prostate vodijo urologi, bolnike predstavijo onkologom v primeru, da je potrebno npr. obsevanje ali v nekaterih primerih tudi kemoterapija, če so izčrpane vse možnosti hormonskega zdravljenja. Priporočam knjižico Rak prostate – Vodnik za bolnike na poti okrevanja, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, 2006, kjer boste zagotovo dobili veliko koristnih informacij.

dr. Breda Škrbinc, dr. med.

Ugotovili so mi maligni melanom, Clark 2-3, Breslov 0,3 mm. Stara sem 30 let. Zanima me, kako je lahko Breslov 0,3, Clark pa 2-3. Na podlagi česa se določa stopnja Clark? Kakšne so možnosti recidiva? Hvala za odgovor.

Lokalno napredovalost malignega melanoma, ki je pomembna za določitev stadija bolezni, določamo na dva načina. Z metodo po Breslowu izmerimo debelino tumorja (t.j. razdaljo med površino kože in najgloblje ležečo tumorsko celico) v milimetrih, z metodo po Clarku pa ocenimo, v kateri sloj kože vrašča tumor, in tumor razvrstimo v eno od petih kategorij (I - V). Debelina tumorja, določena po Breslowu, in globina vraščanja, določena po Clarku, sta med sabo seveda povezani, pri čemer pa je treba vedeti, da se debelina kože (oziroma njenih slojev) med posamezniki razlikuje. Različna pa je tudi glede na mesto v telesu. Zato gre lahko pri različnih bolnikih z enako debelino tumorja za različne kategorije po Clarku.

Glede na to, da je bil vaš tumor tanjši od 1 mm in ocenjen kot Clark II / III, in ob predpostavki, da površina tumorja še ni bila prizadeta (ulcerirana) - tega podatka sicer niste posredovali - je šlo pri vas za bolezen v stadiju I A. Možnost, da bi se bolezen ponovila, je majhna, saj je 5-letno preživetje bolnikov z malignim melanomom v tem stadiju več kot 95%.

doc. dr. Matej Bračko, dr. med.

Lepo prosim, če mi lahko pomagate pojasniti mojo diagnozo. Sprejeta sem bila zaradi pataloškega citološkega izvida PAP C 5 in koloposkopsko ugotovljenih sprememb na porciji – preparat so poslali na histološko preiskavo. Pojma nimam, kaj vse to pomeni po domace povedano.

Citološki izvid PAP C 5 pomeni, da gre pri Vas morda za predrakave spremembe materničnega vratu. Ali gre v resnici za te spremembe in ali so blage, zmerne ali hude pa bo pokazala histološka preiskava. Glede na histološki izvid se bosta potem z ginekologom dogovorila o morebitnem zdravljenju, ki pa je praviloma le manjši kirurški poseg.

Drugega, kot počakati na izvid histološke preiskave, Vam ta hip ne morem odgovoriti. Ko bo znan izvid, pa se morda ponovno oglasite, če Vam ne bo vse razumljivo. Vsekakor pa tudi sami povprašajte svojega ginekologa za podrobnejše informacije!

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Stara sem 70 let, po odstranitvi kožne bulice sem dobila histološki izvid: Carcinoma squamosusm differentiatum gradus I, lezija je izrezana v robovih več kot 2 mm v zdravo; tumor se širi v globino ekspanzivno, deloma infiltrativno; vsaj na enem mestu raste zelo blizu perifernega živca. Onkolog mi je predočil 3 možnosti - dodatni globinski kirurški poseg, obsevanje ali le opazovanje; odločitev pa da je moja. Lepo prosim za nasvet.

Glede na to, da gre za ploščatocelični karcinom, ki je bil izrezan tesno v zdravo, je potrebno rob zdravega tkiva okoli že izrezanega tumorja bodisi dodatno kirurško razširiti ali pa v celotnem operiranem področju in pasu okoliškega zdravega tkiva z obsevanjem uničiti ("sterilizirati") ev. še prisotne skupke tumorskih celic. V kolikor ni nevarnosti večje kozmetične ali funkcionalne okvare zaradi dodatnega izreza tkiva, se običajno odločamo za kirurgijo. V nasprotnem primeru obsevamo. Vsekakor pa je v vašem primeru dodatno zdravljenje potrebno.

Predlagam, da se ponovno obrnete na vašega operaterja in ravnate v skladu z njegovim odgovorom.

doc. dr. Primož Strojan, dr. med.

Pred 14 dnevi sem bila operirana zaradi karcinoma dojke. Onkolog-kirurg mi je predpisal hormonsko zdravljenje z Arimidexom in 30 obsevanj. Ko sem brala o stranskih učinkih in da so najboljša zdravila Nolvadex in Zoladex, me skrbi, ali so predpisana zdravila prava. Sicer sem zdrava (56). Ali se lahko odločim, da tablet ne jemljem?

Učinkovita in varna zdravila za zdravljenje hormonskega raka dojk so tako tamoksifen (Nolvadex) kot aromatazni inhibitorji (Arimidex je eden izmed njih). Vsako od teh zdravil ima tudi neželene učinke. Najprimernejši izbor hormonskega zdravila za vsako posamezno bolnico je odvisen od njenega menopauznega stanja, spremljajočih bolezni in še zlasti od lastnosti tumorja. Verjamem, da je vaš onkolog izbral za vas najprimernejše zdravilo. Vsekakor pa vam priporočam, da se ob naslednji kontroli z njim o tem pogovorite.

prof. dr. Tanja Cufer, dr. med.

Po obsevanju se je pojavil hud kašelj. Osebni zdravnik je predpisal Panatus, ki pa nič ne pomaga. Ali obstaja kaj bolj učinkovitega?

Proti kašlju je več vrst zdravil, tudi močnejša od Panatusa. Ni pa zdravil brez sopojavov in nihče vam ne bo napisal priporočila za zdravljenje kar preko e-pošte. Najbolje vam bo svetoval vaš osebni zdravnik ali pa tisti, ki je zdravil z obsevanjem.

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.

Moj oče je dobil naslednji izvid: V primerjavi s ct 28.8.07 je stanje v mediastinumu nespremenjeno, v pljučih desno prahilarno in bazalno pa so vidni obsežni infiltrati, ki jih na prejšnji preiskavi ni bilo. Mnenje: Progres? Vnetni infiltrati? Zanima me kaj točno pomenita besedi: progres in infitrati v danem primeru in če mi lahko še malo razložite ta izvid.

Progres pomeni napredovanje raka. Infiltrati pa so zgostitve, ki so lahko posledica vnetja, obsevanja ali seveda tudi napredovanja raka. Iz prakse vam povem, da vsega tega pogosto ni mogoče ločiti in zato se zdravniki zatekamo k tem nekoliko nejasnim besedam.

Da bi stvar razjasnili, bi morali vzeti vzorce za preiskavo, na primer s ponovno bronhoskopijo ali na druge načine. Zelo verjetno pa to ne bi vplivalo na odločitve o zdravljenju. Preiskave, ki ne vplivajo na zdravljenje, pa seveda niso smiselne.

Predlagam, da se pogovorite z zdravnikom, ki vašega očeta zdravi.

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.

Oče je zbolel za pljučnim rakom (adenokarcinom, nedrobnocelični). Zdravi se 4 mesece in je vključen v študijo zdravljenja s tarčnim zdravilom Avastin. Metastaze ima na jetrih, v eni od bezgavk in kosteh. V zadnjih dveh mesecih je pričel vidno hujšati, izgublja apetit in okus. Zanima me, zakaj ni možna odstranitev metastaz na jetrih z operacijo. Na pljučih je inoperabilen, rak je posledica azbestnega prahu in se lahko še kje pojavi. Ali je še kaj upanja?

Vaš oče zelo bolan, metastaze na jetrih so znak zelo napredovale bolezni, ko ni upanja na ozdravitev. Cilj zdravljenja je predvsem ohranjanje kvalitete življenja, v manjši meri tudi podaljšanje življenja.

Operacija jetrnih metastaz pri inoperabilnem primarnem tumorju nikoli ni na mestu, ker lahko celo poslabša preživetje.

Avastin ni čudežno zdravilo, zadnje študije kažejo, da le minimalno izboljša rezultate kemoterapije, ob tem pa so pogosto dodatni zapleti zdravljenja.

Prosim, da se za vsa dodatna vprašanja obrnete na zdravnika, ki ga zdravi.

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.

Slišala sem, da obstaja v Sloveniji zdravljenje pljučnega raka izključno s tarčnimi zdravili. Zanima me, katerim bolnikom bi to priporočili; in ali je tovrstno zdravljenje bolj učinkovito od kemoterapije oz. obsevanja?

Zdravljenja s tarčnimi zdravili in kemoterapijo ne moremo preprosto primerjati. Najprej: zelo izjemoma kombiniramo obe zdravljenji, to izvajamo samo v kliničnih študijah. Običajno zdravimo ali s kemoterapijo ali pa s tarčnimi zdravili, ne pa hkrati z obojim.

V splošnem velja, da je manj tistih bolnikov, ki jim tarčna zdravila koristijo (10-15 %) in več tistih, ko je kemoterapija učinkovita (ok. 50 %). Kadar pa tarčna zdravila zares učinkujejo, je izboljšanje stanja lahko zelo dolgotrajno, kar je pri kemoterapiji redkeje.

Bolnik dobi vedno tisto zdravilo, za katerega presodimo, da mu bo najbolj koristilo in povzročalo najmanj stranskih učinkov. Včasih je to kemoterapija, drugič obsevanje, včasih pa tarčna zdravila. Pljučni rak ni bolezen samo z enim obrazom. Pod tem imenom se skriva več popolnoma različnih bolezni.

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med

Avgusta 2006 sem imela radikalno mastektomijo (invazivni lobularni karcinom, zasevki v bezgavkah; hormonski receptorji 100%, c-erb 2 ni pomnožen). Po KT in RT še HT z Nolvadexom. Kakšne so možnosti ponovitve raka? Na katere spremembe v telesu naj bom pozorna? Ali so kontrola krvi in jetrni testi zadosti?

Žal iz vašega zapisa ni jasno, ali je bil tumor HER2 (c-erb2) pozitiven ali negativen. Glede na to, da niste prejeli zdravila proti HER2, je bil verjetno HER2 status negativen. Prognoza hormonsko odvisnih in HER2 negativnih rakov dojk je zelo dobra, zdravljenje s HT pa jo še izboljša. Zato verjamem, da imate veliko možnosti, da se bolezen ne bo ponovila. Predvsem je pomembno, da jemljete HT in se z vašim zdravnikom po nekaj letih jemanja Nolvadexa ali pa še prej pogovorite o nadaljnjem zdravljenju z aromataznimi inhibitorji, če ste v pomenopauzi.

Ponovitev se lahko prepreči samo z ustreznim zdravljenjem, s preiskavami žal ne. Da pa se ponovitev odkrije zadosti zgodaj, da se jo lahko ustrezno zdravi, pa morata biti vi in vaš zdravnik pozorna na znake, ki bi lahko pomenili ponovitev bolezni. Najpogostejši so: dolgotrajne bolečine, suh in dražeč kašelj, nepojasnjeno hujšanje, slabo počutje, glavobol in drugi.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Mami so ugotovili pljučnega raka (počasna rast - operacija ni mogoča). Brala sem, da pri nas ni optimalnih razmer za zdravljenje (ni osebja za 12 dnevno obsevanje brez presledkov, ni denarja za nova zdravila). Ali je v tujini kakšna možnost uspešnega zdravljenja?

Žal imam premalo podatkov, da bi lahko povedal, kakšno zdravljenje bi bilo najprimernejše za vašo mamo. Pljučni rak je množica bolezni, od najhujše pa do take, ki res ne potrebuje takojšnjega zdravljenja. 12-dnevno obsevanje brez presledkov izvajajo le v Angliji, le na zelo izbranih bolnikih. Močno dvomim, da je to tisto, kar res potrebuje. Če bi šlo za tak primer, imamo pri nas zelo uspešen program, ki daje celo boljše rezultate od angleškega. Sicer pa imamo vsa zdravila in vse načine obsevanja, ki so v uporabi tudi v svetu. Ne strinjam se, da pri nas ni dobrih pogojev za zdravljenje; le standard na bolniškem oddelku na Onkološkem inštitutu je slab za bolnike, ker so še vedno v stari stavbi. Vendar veliko večino bolnikov zdravimo ambulantno in jim ni treba niti za en dan v bolnišnico. Glede tujine - posvarim naj vas pred goljufi, ki (recimo "klinika" v Salzburgu) oglašujejo nekakšno imunoterapijo in vam poberejo 9000 Eur za prazen nič. V tujini zanesljivo niso boljši.

prof. dr.Matjaž Zwitter, dr. med.

Prijateljici so pred 1 letom odstranili tumor na debelem črevesu. Kemoterapijo je dobro prenašala, v času 3-mesečne pavze so se pričele bolečine na desni strani trebuha. Prejela je antibiotike, kasneje Tramal, Paledone, sedaj ima obliže Durogesic. Izgubila je apetit, sili jo na bruhanje. Izvidi niso pokazali nobenih sprememb. Ali je to posledica kemoterapije, obliža?

Siljenje na bruhanje pa tudi bruhanje in zaprtje so lahko posledica zdravljenja z opiatnimi zdravili za lajšanje hude bolečine, kot sta Paladone in Duragesic. Težave lahko nekoliko omili zdravilo metoklopramid (Reglan), ki pa ima kot vsako zdravilo svoje neželene učinke. Predvsem je potrebno skrbeti za redno prebavo, tudi z odvajalnim čajem. Najpomembneje pa je najti vzrok tako hudih bolečin, da je potreben za njihovo lajšanje opiatni analgetik. Včasih je mogoče vzrok odpraviti in opiatni analgetiki (ki imajo veliko hudih neželenih učinkov) niso več potrebni. Čeprav navajate, da se bolezen ni ponovila, je ob takšnih bolečinah smiselno ponoviti preiskave in izključiti ev. ponovitev bolezni. Če se je bolezen ponovila in je to vzrok bolečin, je potrebno bolezen čim prej zdraviti. Sicer pa je treba najti vzrok bolečin. Predhodno zdravljenje s kemoterapijo ni vzrok tako močnim bolečinam.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Očetu (62, športnik) so ugotovili raka prostate s sumljivimi spremembami na skeletu. Uvedeno zdravilo Androcur 2 x 100 in Bonefos. Oče se počuti dobro, je brez bolečin, ima dober apetit. Kakšne so možnosti?

Rak prostate je zelo pogost rak pri starejših moških. Bolezen ponavadi poteka zelo počasi, s hormonskimi zdravili jo lahko pri večini bolnikov lahko zazdravimo za veliko let. Ob hormonskem zdravljenju bolniki nimajo veliko težav. Če se bolezen zazdravi tudi ne povzroča večjih težav, bolniki lahko živijo dolgo in kvalitetno. Upam, da bo tako tudi pri vašem očetu. Androcur je hormonsko zdravilo za raka prostate. Učinkovita so tudi druga zdravila, zlasti LHRH agonisti, ki pa imajo več neželenih učinkov. Svetujem, da se o najboljši izbiri hormonskega zdravljenja vaš oče pogovori s svojim lečečim zdravnikom.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Zanima me, kaj menite o uporabi antioksidantne terapije (vitamini A, E, C) v času kemoterapije?

O uporabi antioksidantov, kot so vitamini ob kemoterapiji, ni nobenih podatkov. Ni znano ali je sočasna uporaba sploh varna glede na neželene učinke. Prav tako ne vemo, ali bi sočasna uporaba povečala učinek kemoterapije, ali bi ga lahko celo oslabila. Zato sočasne uporabe ne priporočamo. Ob sistemskem zdravljenju priporočamo zdravo, uravnoteženo, naravno hrano z veliko zelenjave, brez prehranskih dodatkov.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Zanima me, kaj pomeni melanom clark IV. globina invazije 2,65 mm. Kakšne so možnosti ozdravitve? Stara sem 25 let.

Pri melanomu je prognostično najbolj pomemben dejavnik globina invazije, ki se določa bodisi po Clarku ali po Breslowu. V opisanem primeru gre za globino invazije 2,65 mm (Breslow), kar pomeni stadij II A, (če je s preiskavami izključen razsoj bolezni); 5-letno preživetje je ok. 80% in 10-letno ok. 65%.

prof. dr. Marko Snoj, dr. med

Kdaj onkologi predpišejo novejši način zdravljenja raka dojke z biološkimi zdravili. O tem sem nekaj slišal na TV. Sprašujem za 71-letno sorodnico.

Za zdravljenje raka dojk je danes v EU skupnosti registrirano eno samo biološko zdravilo, imenuje se trastuzumab. Zdravilo deluje na HER2 receptor v celicah raka dojk. Zdravilo je varno in učinkovito pri tistih bolnicah, ki imajo v celicah tumorja ta receptor. Prisotnost receptorja v tumorskih celicah določi patohistolog, ki pregleda vzorec tumorja. Receptor je prisoten pri okoli petini bolnic z rakom dojk. Tem bolnicam svetujemo in predpišemo trastuzumab v primeru, da za zdravljenje ni kontraindikacij. Najpogostejše kontraindikacije so preobčutljivost na zdravilo ali srčno popuščanje.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Kirurško so mi odstranili tvorbo na desni nadlahti in čez 10 dni poslali vzorec tkiva še na konzultacijo v Anglijo. Rezultat smo izvedeli čez dobra 2 meseca: invazivni maligni melanom nodularnega tipa. Zanima me ali je to v skladu z doktrino zdravljenja v RS. Med tem časom nas ni nihče od odgovornih obvestil o sumu na maligni melanom ali vsaj, da se ne morejo odločiti za diagnozo.

Histološki izvid bi moral biti po pravilih stroke znan v 2 tednih. V primeru negotovega izvida - ali je neka sprememba še benigna (nerakava) ali pa že maligna (rakava) - je običajna praksa dodatne konzultacije najprej v Sloveniji in če še vedno ni zanesljive diagnoze potem pa v tujini, kjer imajo s tovrstno patologijo več izkušenj kot pri nas. Izvid iz tujine prihaja različno dolgo in ni absolutnega pravila. Običajno dobimo tudi ta izvid v približno treh tednih. V vašem primeru je šlo za normalno dolg postopek histološke preiskave doma in nato je bil preparat poslan v Anglijo, kamor pogosto pošiljamo melanocitne lezije. Le-te predstavljajo velik problem v dermatopatologiji saj so spremembe med benignimi in že malignimi spremembami včasih res neznatne. Ali je rezultat iz Anglije potoval tako dolgo, ali vam niso odgovorili pri nas tako dolgo, čeprav so rezultat že dobili, ne vem. Vsekakor gre za nekoliko daljši interval. Glede na to, da je pigmentna lezija običajno izrezana v celoti (diagnostična ekscizija) tudi ti trije meseci ne predstavljajo dodatnega tveganja za vas. Je pa običajna praksa, da povemo, če smo preparat poslali v tujino in zakaj smo to storili, tako da ni nepotrebnega strahu ali presenečenja.

doc. dr. Marko Hočevar, dr. med.

Bratu (35) so postavili diagnozo: medularni karcinom ščitnice s sumom na metastaze v kosteh. Je na preiskavah na Onkologiji v Ljubljani in sedaj vsi mučno čakamo, kaj bo. Ali obstaja možnost obolelosti krvnih sorodnikov? Prej v družini še nihče ni bolehal za ščitnico; imamo pa raka jajčnika in prostate.

Medularni rak ščitnice je posebna in zelo redka oblika raka ščitnice, za katerim zboli manj kot 1 Slovenec/ka na leto. V kolikor je bolezen omejena, je prognoza zelo dobra – verjetnost ozdravitve je več kot 75 %. Pri bratu je zato potrebno počakati na podatek ali so kostne metastaze v resnici prisotne (je pa to pri tej vrsti raka zelo redko). Posebnost medularnega raka ščitnice je tudi ta, da je v 30 % deden. Zato vedno genetsko testiramo tistega, ki je zbolel. Če pri njem odkrijemo spremembo dedne zasnove, to testiranje predlagamo še vsem ostalim družinskim članom. Delo na bencinski črpalki z nastankom medularnega raka ščitnice ni povezano, prav tako ne različne vrste prehrane. V vašem primeru predlagam, da počakate na rezultate vseh preiskav, ki bodo pokazale, kako razširjena je bolezen in ali gre za dedno obliko – od tega je odvisen nadaljni tretma brata in ev. testiranje ostalih družinskih članov.

doc. dr. Marko Hočevar, dr. med.

Ali obstaja za zdravljenje limfomov tudi biološka terapija?

Da, poleg citostatskega in obsevalnega zdravljenja obstaja tudi t. i. biološka terapija. Za razliko od prvih dveh, ki delujeta nespecifično tudi na zdrave celice, naj bi bilo delovanje biološke terapije usmerjeno posredno ali neposredno proti tumorski razrasti.

Pri tem naj ne bi imela škodljivih učinkov na zdrave celice. Med biološko terapijo uvrščamo: nespecifične imunomodulatorje, citotoksične in/ali imunomodulatorne citokine (interlevkini, interferoni, faktor tumorske nekroze), rastne faktorje (granulocitno-makrofagni rastni faktor, interlevkini), protitelesa (Rituximab – anti CD20), imunske celice (npr. tumor infiltrirajoče limfocite, aktivirane celice ubijalke), klasične tumorske vakcine, z gensko tehnologijo pripravljene tumorske vakcine in gensko terapijo.

V sedanjem času uporabljamo od zgoraj naštetih le protitelesa proti CD20 determinanti, ki jih samostojno ali v kombinaciji s citostatiki apliciramo bolnikom s CD20 pozitivnimi B-celičnimi limfomi pri prvem ali pogosteje pri kasnejših zdravljenjih.

Rezultati so precej obetajoči, tako da pričakujemo v kratkem razširitev indikacij za omenjeno protitelo. Pojavljajo pa se tudi že protitelesa proti drugim celičnim determinantam. V prihodnosti pa bo verjetno biološka terapija prevzela vodilno mesto v zdravljenju limfomov in rakavih bolezni nasploh, ravno zaradi njene ciljane usmeritve proti rakavim celicam.

doc. dr. Barbara Jezeršek Novaković, dr. med.

Leta 1999 sem bila operirana na dojki, imela sem kemoterapijo in obsevanje. Lani (2006) se je pokazal razsoj v mehkih tkivih in kosteh. Dobila sem zdravila Nolvadex, Bondronat in Zoladex. Letos junija je scintigram skeleta pokazal novo kopičenje - sum na progres. Zdravnica pravi, da je to na kosteh, za kar že vedo, saj običajno ni samo na enem mestu. Kljub njeni razlagi, sem zaskrbljena. Ali ni potrebno drugo zdravljenje, če bolezen napreduje?

V primeru da bolezen napreduje, ne glede na to ali v istem organskem sistemu (mehka tkiva, kosti, notranji organi ) ali v drugem, je praviloma potrebna zamenjava sistemskega zdravljenja. Če se je novo kopičenje pojavilo ob zdravljenju z Nolvadexom in Zoladexom in gre za zasevek (kopičenje izotopa na scintigrafiji kosti ni lastno samo zasevkom , lahko je posledica tudi poškodbe, vnetja, degenerativnih in drugih obolenj) bi veljalo razmisliti o zamenjavi hormonskega zdravljenja. Na drugi strani pa ob enem samem novem kopičenju ni za hiteti. Povsem ustrezno je, če preiskavo ponovite čez mesec ali dva, pozorno spremljate pojav bolečin ali ev. drugih znakov napredovanja bolezni in zdravila zamenjate takrat, ko bo napredovanje bolezni ob dosedanjem zdravljenju nesporno potrjeno. Nolvadex in Zoladex sta med najuspešnejšimi zdravili za zdravljenje hormonsko odvisnega raka dojk in če ni povsem jasno, da nista več učinkoviti, ju ni za ukinjati. Seveda pa je pravilni čas za zamenjavo včasih zelo težko določiti, potrebno je veliko znanja in izkušenj zdravnika ter dobro sodelovanje med bolnico in zdravnikom.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med.

Zanima me, kje v Sloveniji ali Evropi lahko najhitreje opravimo globinsko slikanje pljuč?

Pod globinskim slikanjem pljuč verjetno mislite CT preiskavo (računalniška tomografija).

Osnovno vprašanje je, ali je preiskava potrebna. Če ni potrebna, je (tako kot vsaka radiološka preiskava) škodljiva. Če pa je potrebna, potem jo lahko opravijo skoraj v vsaki bolnišnici v Sloveniji. Če je preiskava nujna, ni čakalne vrste. Vsekakor pa bo o potrebi za preiskavo in o njeni nujnosti presodil vaš zdravnik.

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.

Star sem 28 let, na vratnih bezgavkah so s pojavile bule. Po večkratnih punkcijah so bili vsi izvidi "suspektni". Sledila je operacija. Zdravnik mi je rekel, da obstaja možnost, da so mi izrezali "napačen" del bezgavke, ker je bil izvid negativen. Če je bil testiran "napačen" del bezgavke, potem rezultati testa ne kažejo dejanskega stanja. Ali je v tem primeru smiselno drugo mnenje? Na koga se lahko obrnem?

Vsekakor je pridobitev drugega mnenja smiselna in je velikokrat v pomoč lečečim zdravnikom v bolj zapletenih ali nejasnih primerih. V vašem primeru bi bilo potrebno pripraviti poročilo o vaši bolezni, opravljenih preiskavah in dosedanjem zdravljenju na osnovi medicinske dokumentacije, poleg poročila pa bi bilo nujno poslati v ustrezno inštitucijo v tujino tudi citološke oz. histološke preparate vaših bezgavk. Tako bi z drugim mnenjem pridobili nove informacije o svoji bolezni, ki bi lečečemu zdravniku bile v pomoč pri nadaljnjem zdravljenju. Seveda obstaja vprašanje kvalitete odvzetega citološkega materiala (omenjate premajhno število celic v punktatu in možnost odvzema nereprezentativnega dela bezgavk). Predhodno bi bilo potrebno pregledati tudi medicinsko dokumentacijo, vendar mislim, da je drugo mnenje kljub temu smiselno. Za pridobitev drugega mnenja iz tujine in vse nadaljnje informacije v zvezi s tem, se lahko obrnete na podjetje Maat, d.o.o., Drugo mnenje Slovenija, Železna cesta 14, 1000 Ljubljana, tel.: 01-437-94-60, 041-751-749, e-mail: drugo.mnenje@maat.si.

asist. mag. Jerneja Vidmar, dr. med.

Pred 14 dnevi so mi odstranili maligni melanom (Klark II, 0,69 po Breslowu). Zdravnik je povedal, da odstranitev bezgavk ni indicirana, ker je debelina manjša od 1 mm. Muči pa me vprašanje varnostnega roba pri izrezanem melanomu, ki je bil 3 mm. Ali to zadošča?

Priporočeni varnostni rob pri melanomu tanjšem kot 1 mm, tako kot je bilo to v vašem primeru, je 1 cm. Zato je potrebna reekscizija (ponovno izrezanje tkiva) v lokalni anesteziji, kar opravi vaš operater. S tem se zmanjša verjetnost lokalne ponovitve bolezni na manj kot 2%.

doc. dr. Marko Hočevar, dr. med.

Operirana sem bila zaradi možganskega tumorja – anaplastični oligodendrogliom. Zanimajo me vzroki za nastanek takega tumorja. Stara sem 16 let.

Anaplastični oligodendrogliomi predstavljajo manj kot 10 % možganskih tumorjev. Zrastejo iz celic glije in se zaradi oblike imenujejo oligodendrociti. So manj agresivni od podobnih tumorjev (astrocitomi), vendar pa lahko rastejo tudi infiltrativno in se širijo. So potencialno odstranljivi tumorji in njihova prognoza je boljša kot pri astrocitomih.

Na ravni kromosomov so pri teh tumorjih našli spremembe na dveh regijah. Pri nastanku teh tumorjev sevanje v nizkih dozah ni pokazalo povečanega tveganja za njihov nastanek. Raziskave izpostavljenosti elektromagnetnim poljem niso dokazale vzročne zveze z nastankom možganskih tumorjev, tudi glede mobilnih telefonov študija ameriške FDA (food and drug administration) ni pokazala vzročne zveze, evropska študija pa še ni končana. Večje analize tudi niso pokazale jasnih vzročnih povezav z alkoholom, kajenjem in prehrano. Izmikajoči so tudi rezultati študij poklicne izpostavljenosti. Nakazuje se možnost povezave z nekaterimi virusi, vendar le-ta ni potrjena. Verjetno ima pri nastanku možganskih tumorjev nekaj vpliva tudi genetika, vendar so rezultati epidemioloških raziskav pokazali le nizko povezavo.

Vzrok nastanka možganskih tumorjev ostaja torej v glavnem neznan. Verjetno je v nastanek vpletenih mnogo dejavnikov, saj niti enega od možnih dejavnikov ni mogoče povezati z večjim številom tumorjev. Študije, s katerimi želimo opredeliti vzrok nastanka, potekajo, vendar za sedaj vzroka še ne poznamo.

mag. Uroš Smrdel, dr. med.

Pred tremi leti je imela mama maligni melanom na vratu. Na srečo se je dobro končalo, hodi na kontrole k onkologu. Zanima me, če je maligni melanom deden. Osebna zdravnica sumi, da imam tudi jaz maligni melanom in mi je že dala napotnico. Kaj naj naredim?

Melanom je lahko tudi dedna bolezen, čeprav redko, saj predstavlja le 1 % vseh melanomov. O tej vrsti melanoma govorimo, kadar  so v posamezni družini za to vrsto raka zboleli dva ali več sorodnikov v 10-20. letih pred tem, ko se pojavi pri naključnih posameznikih. Bolniki iz takih družin imajo pogosto tudi več melanomov sočasno ali pa se le-ti pojavljajo skozi daljše časovno obdobje. Dedno obliko melanoma moramo razlikovati od primerov melanoma, ki se naključno kopičijo v nekaterih družinah.

Tako ima do 10 % bolnikov z melanomom sorodnika z enako boleznijo. Družinska obremenjenost z melanomom predstavlja okoli dvakrat večje tveganje za pojav tega raka. Več in podrobneje o genetskem ozadju dedne oblike melanoma lahko preberete v članku dr. Barbare Perić in doc. dr. Marka Hočevarja "Dedna oblika malignega melanoma" v reviji Onkologija (http://onko-i.renderspace.si/uploads/articles/2_2004_5.pdf).

Ne oziraje se na materino bolezen pa velja, da je vsaka sumljiva sprememba na koži vredna vaše pozornosti kot tudi vašega osebnega zdravnika. V kolikor je ta presodil, da obstaja resen sum, da gre za melanom, ne velja odlašati s pregledom pri specialistu (dermatologu, onkologu, kirurgu). Tudi tu velja, da manjše tumorje zdravimo bolj uspešno kot napredovale.

doc. dr. Primož Strojan, dr. med.

Zdravnik mi je povedal, da bom morala na operacijo zaradi raka materničnega vratu. Strah me je. Ali je operacija nevarna? Koliko časa bom morala ostati v bolnišnici?

Nevarnost operativnega posega je težko opredeliti ali napovedati, saj je znano, da so možni nepredvidljivi zapleti tudi po najbolj preprostih posegih. Upoštevati pa morate dejstvo, da je takih operacij zelo veliko, kar pomeni, da je izurjenost ekipe dobra. Zato Vam lahko zagotovimo, da so zapleti tudi po obsežnejših operativnih posegih minimalni. Zagotovo je vsakega izmed nas strah operacije, ker nam nihče vnaprej ne more zagotoviti, da do morebitnih zapletov ne bo prišlo. Naj Vam pomagata premagati strah zavest o nujnosti operacije in zaupanje v zdravnika.

Operacije zaradi invazivnega raka materničnega vratu sodijo med najobsežnejše operativne posege, zato je tudi čas, ki je potreben za dokončno zacelitev rane nekoliko daljši. Pri Vaši operaciji bo potrebno odstraniti maternico s priležnim vezivnim tkivom, oba jajčnika ter jajcevoda in področne bezgavke. Če po operaciji ne bo resnejših zapletov, boste najverjetneje lahko zapustili bolnišnico po približno 14. dneh.

Ob tem naj še dodam, da je čas hospitalizacije zaradi ginekoloških operacij vsled raka rodil odvisen predvsem od prizadetosti organa in obsega kirurškega posega. Tako je npr.: pri bolnicah z rakom jajčnikov najpogosteje potrebno 14. dan po operaciji nadaljevati zdravljenje s citostatiki. Zato se bolnica lahko vrne domov šele približno čez 3 tedne.

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Zastavite vprašanje:

Ime in priimek: E-mail: Izberite področje: Vprašanje:
5 krat = 15
Dovolim, da se vprašanje anonimno objavi na spletnih straneh
(c) Društvo onkoloških bolnikov slovenije | Pravna obvestila | Avtorji
Povečaj pisavo
Pomanjšaj pisavo
Natisni